1. Преминаване към съдържанието
  2. Преминаване към главното меню
  3. Преминаване към други страници на ДВ

ЕП одобри Лисабонския договор

20 февруари 2008

Европейската конституция бе преформулирана в договор за реформирането на EС. Документът се намира във фаза на ратифициране от отделните страни-членки. ЕП вече одобри Лисабонския договор.

https://p.dw.com/p/DAaQ
Снимка: Photo European Parliament/Architectes : Architecture Studio

С голямо мнозинствo- 525 гласа срещи 115 против, ЕП в Страсбург одобри договора от Лисабон, който от 2009 година ще бъде новият закон на ЕС. Председателят на ЕП Ханс Герт Пъотеринг заяви:


"Искам да ви поздравя за този убедителен резултат. Този парламент представлява народите в Европа. Договорът дава на EС пo-голямо поле за действие. Той гарантира демокрацията."


8 години продължиха дебатите около новия договор на разширения съюз,

EU Portugal Gipfel in Lissabon Flaggen
Снимка: AP


проведоха се два конвента и няколко правителствени конференции, бяха необходими два законопроекта за конституция. Първият, който носеше и названието конституция, бе отхвърлен от Франция и Холандия. Държавните и правителствените ръководители постепенно се съгласиха конституцията да се превърне в обикновен договор, обединяващ в едно всички валидни в момента, но допълнен и променен. Самият договор обхваща 3000 страници. Той бе подписан през декември в Лисабон и предвижда нови и по-гъвкави институции и вземането на повече демократични решения.


Дебатите, въпреки историческото значение на договора, се проведоха при празни депутатски банки,


присъстващите депутати все пак похвалиха документа. Мартин Шулц, председател на групата на социалистите, заяви, че европейските страни сега най-сетне биха могли заедно да постигнат целите си.


"Независимо дали малки или големи държави, всички ние сме равнопоставени в съюза. Ние се обвързваме с една рамка, която ни задължава да си сътрудничим с другите региони на света икономически, социално, политически и в името на опазването на човешките права от една височина и без йерархия. Това е смисълът на договора."


И Джозеф Даул, председател на консерваторите в ЕП, е на мнение, че EС има пo-добро бъдеще в глобализирания свят с един европейски президент и външен министър. Съюзът получава повече правомощия по отношение на енергийната политика и опазването на климата. Парламентът повече права за намеса по отношение на бюджета. Политиката на развитие и международната търговия ще бъдат общи. Съюзът ще се подготвя и за приемането на нови членове от Балканския полуостров. Джозеф Даул допълва:

EU Parlament Wolfgang Schüssel in Straßburg
Европейският парламентСнимка: dpa - Bildarchiv


"Лисабонският договор дава на EС средство зa провеждането на основополагащи реформи. Европа ще стане по-единна и по-силна в общата борба срещу промените в климата."


Депутът от фракцията на Зелените Йоханес Фогенхубер упрекна правителствата на страните-членки, че са отнели от силата на договора да изгради една единна европейска идентичност с изключенията и по-меките формулировки за Великобритания и други страни.


Според него договорът се припокрива с предишния проект за конституция, но носи друго име.


5 от 27 страни членки вече са ратифицирали Лисабонския договор. В Ирландия ще бъде проведен референдум в края на месец май или началото на юни. В Германия в момента се проверява дали съпровождащите договора закони не са противоконституционни. В Словакия ратифицирането е отложено за неопределен период от време заради вътрешно парламентарни борби. Във Великобритания предстои референдум. Все още не е ясно, какви ще бъдат резултатите от допитването до народа.